Lotte’s gele Monark Transportfiets

Gele Monark transportfiets
Een gele Monark Transportfiets

Dit verhaaltje gaat eigenlijk niet over een fiets, maar over het slecht en aggresief gedrag van vele Amsterdammers, specifiek tegen iedereen die als “vreemdeling” gezien wordt. In Amsterdam kan dat vele soorten mensen betekenen: touristen, buitenlandse bewoners, weekend bezoekers van elders in Nederland…

Lotte, zus van webdesign-genie Doede kocht een paar maand geleden een mooie Monark Transportfiets. Deze bepaalde fiets werd aanvankelijk gemaakt en in helder geel lak gespoten als proeffiets voor een postbedrijf. We praten dus over een opvallende maar wel stoere fiets.

Nou even voor de duidelijkheid, zelfs als het helemaal niet uit zou moeten maken: Lotte is Nederlandse en in Amsterdam opgegroeid. Ze heeft haar hele leven op en om fietsen besteed en weet dus de verkeersregels, hoe een fietspad er uit ziet, het verwacht rijgedrag van een Amsterdam taxichauffeur enz.

Met dat als voorstelling geef ik je Lotte’s bericht:

Sinds een paar weken word ik als ik rond rij op mijn fiets van alle kanten afgesneden. Mensen halen mij bijvoorbeeld in in de bocht en gaan vervolgens de andere kant uit. In plaats dat ze sorry zeggen, kijken ze mij geïriteerd aan!!! Vandaag wilde ik oversteken bij het stoplicht en reed er een brommer bijna tegen mij aan. Het scheelde werkelijk een haar!! Hij reed door rood en lachte me uit. Ik vroeg me af waar deze agressieve fietsers en brommers ineens vandaan komen. Komt het doordat ik nu tijdens de spitsuren rondrij in Amsterdam? Is iedereen aan vakantie toe?

Maar toen ik bijna thuis was, begon het me te dagen. Ik kwam namelijk een vriend van mij tegen die verbaasd vroeg waarom ik op een ‘Yellow bike’ fietste. Sinds een paar weken heb ik dus een nieuwe gele fiets…..

Walgelijk eh? Lotte wordt gezien als een tourist op een “Yellow Bike” en daarom vinden Amsterdammers het acceptabel of zelfs nodig om haar slecht te behandelen en voordeel van haar te nemen.

Ik en mijn buitenlandse vrienden hebben vaak soortgelijke ervaringen gehad, natuurlijk niet alleen maar terwijl aan het fietsen. Als oud-wielrenner op een matzwarte herenfiets ga ik dat niet vaak krijgen en een paar locale autorijders hebben helaas hun spiegels verloren. Maar in andere gebieden maak ik het vaak mee. Spreek je het nederlands met accent of doe iets anders dat je een buitenstaander maakt ik kan je wat nare en soms bizarre gedrag garanderen.

Ik steel geen verklaring voor maar weet alleen maar dat het wat waarheid heeft. Ik ben zelf in New York opgegroeid, ook niet een stad bekend voor zacht of gevoelige bewoners. Maar daar is er ten minst weinig verschil tussen hoe binnen- en buitenstaanders behandeld worden. Daar gaat het voornamelijk om geld, maar dat is een ander verhaal.

Deze post is afkomstig uit een post van Doede’s Journal over slecht gedrag van sommige fietsers in Amsterdam.

Laatste, in het geval dat je de Yellow Bike fietsers of de Monark Transportfiets niet kent heb ik een paar afbeeldingen toegevoegd. Zelf verklarend vind ik.

touristen op yellow bikes
Touristen met hun Yellow Bikes

One Response to “Lotte’s gele Monark Transportfiets”

  1. leonie Says:

    wat naar dat je zo behandeld wordt he ik denk ook vaak waar gaat dat heen kunnen we niet gewoon allemaal normaal tegen elkaar doen dat maakt het leven een stuk prettiger.

    groetjes leonie

Leave a Reply